Värmdö – skärgårdens hållbara mötesplats!
Värmdö kommuns vision är att, år 2030, vara skärgårdens mötesplats och ligga långt fram i omställningen mot långsiktig hållbarhet. Kommunen, med över 10 000 öar, är en av de snabbast växande i landet, attraktiv för sin närhet till natur, skärgård och storstad.
Värmdös långsiktiga klimatmål är att uppnå netto-noll utsläpp till 2045 vilket antogs av kommunfullmäktige år 2020. Kommunen utgår från kommunens nyckelroll att skapa förutsättningar för en snabbare, mer rättvis och inkluderande klimatomställning. Satsningen avser hantera klimatutmaningarna som Värmdö står inför men som kommunen inte kan lösa på egen hand. Det rör sig om växthusgasutsläpp från trafik, på land och till havs, från konsumtion, behov av hållbar energiförsörjning, samt behovet av att integrera social hållbarhet i klimatomställningen. Genom att projektkonsortiet krokar arm med lokala, regional och nationella aktörer, förväntas satsningen bidra med minskade växthusgasutsläpp, elektrifiering, fossilfria transporter, ökad kunskap om sjömat, hållbara energilösningar och förbättrad jämställdhetsintegrering. Kärnan är den omställningsarena som etableras för att med hjälp av systeminnovation öka tempot i Värmdös klimatomställningsresa genom samverkan, innovation och test av nya lösningar.
Utöver omställning är beredskapsfrågor viktiga i kommunen, särskilt i skärgården. Det behövs säker energiförsörjning och utveckling av service- och trygghetspunkter. Länsstyrelsen kartlägger under 2024 samhällsviktig service och beredskap i Stockholms skärgård där Möja är en av tre pilotöar. Parallellt pågår också ett arbete med att göra Nämdöskärgården till ett biosfärområde. Viktiga aspekter inkluderar skyddsvärd natur, hållbart samhälle och potential som pilotområde.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Elisabeth Folkunger, processledare för Klimatneutrala Värmdö 2030, elisabeth.folkunger@varmdo.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Avsiktsförklaringen är en förberedelse för att signera kontraktet kommande år.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Värmdö – skärgårdens hållbara mötesplats! Värmdö är en av 48 av Sveriges kommuner som går samman för att möta klimatkrisen och kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer. Detta är samtidigt en del i en växande global mobilisering…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet