I Trollhättan har man länge mobiliserat för klimatomställningen – nu skalar arbetet upp!
Trollhättan har länge haft förmåga att hantera kriser genom omställning och samverkan. Idag är Trollhättan en kunskapsintensiv nod i Västra Götaland och motor till flera innovationer inom cirkularitet, tillverkning och mobilitet. Med ambition att fortsätta på inslagen väg har klimatarbetet växlats upp. 2020 antog politiken klimatmål och koldioxidbudget i linje med Parisavtalet och 2024 anslöt sig kommunen till Viable Cities. Medverkan i Klimatneutrala städer 2030 syftar till att etablera en långsiktig strategisk process för transformativ klimatstyrning som underlättar för kommun, näringsliv, civilsamhälle, invånare och akademi att accelerera Trollhättans klimatomställning.
Satsningen skalar upp koncernsamarbetet Färdplan klimat genom att ta fram och årligen revidera ett Klimatkontrakt och en klimatinvesteringsplan. Satsningen bildar också en omställningsarena, utvecklar metoder för transformativ samverkan och mobiliserar samt orkestrerar en bredd av aktörer. Arenan driver en portfölj av insatser som agerar på Trollhättans prioriterade klimatutmaningar, visar på potential att stärka näringslivets konkurrenskraft och som stödjer rättvis och jämlik klimatomställning. Tillsammans med Klimat 2030, delregionerna i Västra Götaland och pionjärstäderna Mariestad, Göteborg och Borås utforskas former för mellankommunal samverkan genom ett regionalt Transition Lab.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Fia Johannessen, processledare för Klimatneutrala Trollhättan 2030, fia.johannessen@trollhattan.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Avsiktsförklaringen är en förberedelse för att signera kontraktet kommande år.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
I Trollhättan har man länge mobiliserat för klimatomställningen – nu skalar arbetet upp! Trollhättan är en av 48 av Sveriges kommuner som går samman för att möta klimatkrisen och kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer. Detta är…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet