Tomelilla har ett ambitiöst klimatprogram och arbetar med att utveckla en färdplan.
Tomelilla krokar arm med Kristianstad.
Tomelilla har nyligen antagit ett ambitiöst klimatprogram och arbetar med att utveckla en färdplan kopplad till programmet. Tomelillas klimatprogram stämmer väl överens med målen i Klimatneutrala Kristianstad 2030. Kommunerna samverkar redan i en del projekt, exempelvis Scope 3 som utvecklar arbetet med miljöspendanalys och kravställning i upphandlingar eller Aktiva skolresor som syftar till att minska mängden bilresor till och från skolor. Genom att samverka med Kristianstad som pionjärstad kan båda kommunerna utnyttja synergierna i respektive arbete, generera nya kunskaper om lokala behov samt synliggöra vad som gjorts, behöver göras och kommer behövas framåt.
Tomelilla är dessutom med i Impact Innovation programmet SustainGov, som bland annat fokuserar på den regelproblematik som livsmedelsproducenter möter i sin vardag. Tomelilla kommun arbetar också aktivt med upphandling och inköp av livsmedel som verktyg för att gynna lokala producenter.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Stefan Persson, processledare för Klimatneutrala Tomelilla 2030, stefan.b.persson@tomelilla.se
Ellen Boije af Gennäs Erre, processledare för Klimatneutrala Tomelilla 2030, ellen.boijeafgennaserre@tomelilla.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Avsiktsförklaringen är en förberedelse för att signera kontraktet kommande år.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Tomelilla har ett ambitiöst klimatprogram och arbetar med att utveckla en färdplan. Tomelilla är en av 48 av Sveriges kommuner som går samman för att möta klimatkrisen och kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer. Tomelilla krokar arm…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet