Mariestad jobbar med invånarinvolvering, samarbeten och brädspel parallellt med sin största stadsomvandling i modern tid!
Mariestad har under nästan tio års tid jobbat med innovativa gröna lösningar, och missionen om Klimatneutrala Mariestad 2030 knyter samman alla som arbetar för klimatet i Mariestad – näringsliv, individer och andra aktörer – i Mariestads omställningsarena. Tillsammans jobbar man för ett klimatneutralt föreningsliv, hållbara persontransporter till och från arbetsplatser, hållbart byggande, vätgas som energikälla och brädspel som verktyg.
En viktig aktör i Mariestads omställningsarbete är det lokala näringslivet och deras utvecklingskraft. Ett par exempel är pappersbruket Metsä Tissue, som investerar i ny teknik och utökar sin produktion med målsättningen att bli 100 procent fossilfria år 2030, och AB Volvo, som har påbörjat arbetet med en battericellsfabrik för tunga fordon. Näringslivets utveckling bidrar till stadens utveckling och arbete, samt värdefula arbetstillfällen för invånarna.
Mariestads omställningsarena omfattar näringslivet, men också andra aktörer och personer som på något sätt jobbar med stadens klimatomställning. Engagemanget kan se olika ut för olika aktörer och missionen om Klimatneutrala Mariestad 2030 knyter samman alla.
Minst lika viktigt som den lokala omställningsarenan är det att jobba på ett regionalt plan. Mariestad ingår i Skaraborg, som består av 15 kommuner som har ett behov av att samarbeta i en rad olika frågor. Tillsammans jobbar man för att lyfta klimatomställningsfrågan, ge kunskap om gemensamma utmaningar och möjligheter, samt identifiera vilka områden som kommunerna har mest nytta av att samordna sig inom.
I Mariestad pågår flera insatser för klimatet på olika håll, bland annat jobbar kommunen med att underlätta hållbara val och livsstilar för invånare och aktörer som verkar i Mariestad, skapa förutsättningar för näringslivets expansion genom att planera och strukturera långsiktigt där även klimat- och hållbarhetsstyrning ingår, skapa ett personligt incitament för individer att göra klimatsmarta val och få människor att känna ett engagemang, ta fram en klimatinvesteringsplan, och – inte minst – ett brädspel där spelaren får öva på att göra Mariestad klimatneutralt.
Tillsammans med omställningsarenan och Mariestads invånare driver kommunen omställningen parallellt med sin största stadsomvandling i modern tid med målet att öka antalet invånare med 60 procent till år 2040.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Maria Gustavsson, processledare för Klimatneutrala Mariestad 2030, maria.gustavsson@mariestad.se
Mariestad lyfter två insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet