Lomma har jobbat strategiskt under en lång tid och ökar nu takten ytterliggare.
Lomma krokar arm med Lund.
Lomma har arbetat strategiskt med klimatåtgärder sedan 2015 och antagit två energi- och klimatplaner med höga ambitioner. De territoriella utsläppen av växthusgaser i kommunen ska minska i snabbare takt än på regional och nationell nivå, med över 70 procents minskning år 2025 jämfört med 1990. Sedan 2016 använder kommunen enbart ursprungsmärkt fossilbränslefri el, och sedan 2018 är även fjärrvärmen fossilbränslefri.
Därutöver har kommunen bildat en klimatpanel för att öka medborgarinflytandet och bildat ett expertråd med inspiration från Lunds klimatpolitiska råd. I september 2023 beslutade Kommunstyrelsen att ta fram en ny energi- och klimatplan för 2026–2030. I samband med antagandet kommer Lomma vara redo att signera klimatkontrakt för 2030.
Som grannkommuner, delägare i det kommunala energibolaget Kraftringen och med många gemensamma utmaningar och prioriteringar jobbar Lomma tillsammans med Lund för att bidra till att stärka klimatsamarbetet. Exempelvis är arbetspendlare, i synnerhet från Lomma till Lund, och våtmarker för kolbindning något som knyter samman kommunerna.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Ulrika Håkansson Ström, processledare för Klimatneutrala Lomma 2030, ulrika.strom@lomma.se
Per Blomberg, processledare för Klimatneutrala Lomma 2030, per.blomberg@lomma.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Avsiktsförklaringen är en förberedelse för att signera kontraktet kommande år.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Lomma har jobbat strategiskt under en lång tid och ökar nu takten ytterliggare. Lomma är en av 48 av Sveriges kommuner som går samman för att möta klimatkrisen och kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer. Lomma krokar arm…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet