Gotland – en unik ö med unika möjligheter för mobilisering och omställning!
Hållbar utveckling har länge varit i fokus på Gotland, och 2021 antogs den regionala utvecklingsstrategin i bred samverkan med lokala utvecklingsaktörer. Visionen är en kreativ ö med plats för hela livet, och ett av de övergripande målen för att nå dit är att Gotland ska vara en förebild i energi- och klimatomställningen. Region Gotland, tillsammans med ett starkt konsortium som representerar akademi, näringsliv och civilsamhälle, jobbar nu för att kraftsamla, samverka och bedriva gemensamma insatser för att ta nästa steg i klimat- och energiomställningen och driva på utvecklingen av hållbara och klimatneutrala städer.
Gotland är Sveriges enda ö-region, den minsta regionen och den enda kommun i Sverige vars styre är både kommun och region i samma organisation. Det innebär att organisationen både råder över det regionala utvecklingsansvaret, likväl som den innehar den kommunala genomförandekapaciteten.
Gotlands ö-läge är unikt för Sverige. På Gotland finns en alldeles egen kontext utifrån historia, geografi, natur- och kulturvärden, liksom utifrån offentlig styrning och förutsättningar för samhällsplanering och utveckling. Gotland är en landsbygdsregion, med Visby som enda stad, men det finns nära kopplingar genom delårsboende, arbetspendling och företagsetableringar till storstadsregionens urbana sammanhang. Detta gör att det urbana begreppet utmanas och utvecklas i den gotländska kontexten.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
William Cöster, processledare för Klimatneutrala Gotland 2030, william.coster@gotland.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Avsiktsförklaringen är en förberedelse för att signera kontraktet kommande år.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Gotland – en unik ö med unika möjligheter för mobilisering och omställning! Gotland är en av 48 av Sveriges kommuner som går samman för att möta klimatkrisen och kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer. Detta är samtidigt…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet