Klimatneutrala Växjö 2030

I Växjö kommun engagerar man kreativa ungdomar och har stort fokus på kunskapsspridning – allt för målet att bli klimatneutralt och fossilbränslefritt!

Utforska staden...

Senaste nytt om omställningen

Stadens processledare

KSO om omställningsarbetet

Glo och sno av staden

Stadens Klimatkontrakt 2030

Staden satsar och testar

Information om satsningen

Växjö kommun siktar på såväl fossilbränslefrihet som klimatneutralitet till 2030. Därför ligger ett särskilt fokus i Växjö på omställningen till ett hållbart transportsystem. Men de bygger också vidare på satsningar kring förnybar energi, energieffektivitet, samhällsplanering, cirkulära flöden och samarbeten mellan olika aktörer.

Ett stort fokus i omställningen i Växjö ligger på omställningen till ett hållbart transportsystem, men de arbetar också med energismarta bostäder, att engagera lokala företag, och återbruk av byggmaterial.

Under året har ett särskilt fokus legat på omställningen till hållbart resande, där kommunen utrett konceptet ”Trygg och levande stad” som handlar om hur Växjö centrum kan bli mer attraktivt genom att hållbart resande prioriteras. De har också jobbat med en marknadsplats för återbruk av byggmaterial, som kan underlätta för cirkulära flöden inom byggsektorn, och dragit upp riktlinjerna för ett externt klimatråd med ledamöter från Linnéuniversitetet, vars uppgift blir att komma med inspel på det lokala klimatarbetet.

Kommunen vill ta vara på den idérikedom och drivkraft som finns hos de unga medborgarna. Detta gör de bland annat inom ramen för ”Lärande för hållbar utveckling”, där experter spelar in poddar om olika samhällsutmaningar som finns i Växjö, där ungdomar på gymnasienivå sedan väljer bland och jobbar med för att ta fram kreativa förslag på insatser som bidrar till att lösa utmaningen. Förslagen ställs ut för en jury på Linnéuniversitetet, som väljer ut några vinnare som får presentera sina lösningar för politikerna.

Djupdyk i Växjös omställning

I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.

Växjö har under många år arbetat aktivt med klimatfrågan, inte minst i energisektorn, vilket gjort att de lokala koldioxidutsläppen är låga. Men med siktet inställt på klimatneutralitet till 2030 krävs att omställningen skyndas på och att vi fortsätter att samverka med flera olika aktörer för att nå dit. Jag är stolt över det arbete som gjorts i Växjö och jag är övertygad om att vi kommer att kunna fortsätta leverera för en snabbare klimatomställning.
På bilden: Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.
Malin Lauber (S)
Kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun

Glo och sno

Växjö lyfter två insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.

  • Lärande för hållbar utveckling
    Växjö kommun vill ta vara på den idérikedom och drivkraft som finns hos våra unga medborgare. Detta gör vi bland annat inom ramen för ”Lärande för hållbar utveckling”. Experter från kommunkoncernen och andra delar av samhället spelar in poddar om olika samhällsutmaningar vi har i Växjö. Ungdomar på gymnasienivå väljer sedan någon av utmaningen och jobbar under en tid med att plocka fram kreativa förslag på insatser som bidrar till att lösa utmaningen. De ställer ut sina idéer på Linnéuniversitetet och får presentera sitt arbete för en jury som väljer ut några vinnare som dessutom får presentera sina lösningar för politikerna.
  • Innovativ kyla
    Energi behöver användas så effektivt som möjligt även om den kommer från förnybara energikällor. Sedan flera år tillbaka har Växjö Energi framgångsrikt arbetat med att koppla ihop olika aktörer som behöver energi med olika temperaturer i en loop. Från fjärrkylaanläggningen levereras kyla i form av kallt vatten i ledningar till en stormarknad. Där sker en värmeväxling som gör att något varmare vatten lämnar stormarknaden och når serverhallar som har behov av kyla. Serverhallarna värmer upp vattnet som sen förs vidare till ledningar under närliggande fotbollsplaner som därmed blir användbara över en längre säsong utan frost och snö. Här kyls vattnet ner igen och går tillbaka till kylanläggningen.

Växjös Klimatkontrakt 2030

Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.

Staden satsar och testar

[Det verkar inte som att staden har några pågående satsningar just nu.]

Avslutade satsningar

Hoppsan, här var det tomt!

Mer information

  • Projektledare: Henrik Johansson 
  • Total budget: 9 990 804 SEK
  • Sökt bidrag: 4 995 402 SEK
  • Startdatum: 2021-10-01
  • Slutdatum: 2024-09-30
  • Partners: Växjö kommun, Växjö kommunföretag AB, Södra Smålands Avfall och Miljö (SSAM), Linnéuniversitetet, Godahus