Elflyg, uppvärmda gator och upphandling för utveckling – det är i Skellefteå det händer!
I omställningsarbetet i Skellefteå ligger hållbar mobilitet, hållbart byggande och hållbar industri i fokus. Genom att mobilisera hela samhället arbetar man med att öka biologisk mångfald, främja hållbara transporter, undersöka hur offentlig upphandling kan fungera som ett verktyg för att minska klimatutsläpp, värma gator och byggnader med spillvärme och mycket mer.
Skellefteås fokusområden är hållbar mobilitet, hållbart byggande och hållbar industri. Satsningar på hållbara transporter inkluderar utveckling av kollektivtrafik, utbyggnad av cykelvägar och gångstråk men också ett utforskande kring beteenden, godstransporter och drönare, och kommunen arbetar med energieffektivisering i både nya och befintliga byggnader, samt upphandling för att främja hållbarhet och stödja cirkulär ekonomi. En annan viktig del av omställningsarbetet är också att engagera medborgarna i omställningen genom dialog och samskapande.
Kärnan i kommunens omställningsarbete är Sustainable Skellefteå – en koncernövergripande plattform för samverkan. Kommunen samverkar med hela samhället; näringsliv, civilsamhälle och medborgarna, och arbetet sker i form av visionsarbete, planering, portföljer och enskilda projekt och aktiviteter.
Inom mobilitet satsar Skellefteå på mobilitetshubbar och kollektivtrafik, men också mer framåtsyftande insatser kopplat till drönare samt hållbart flyg. De kommunala bolagen byggde nyligen en 1 MWh laddare för elflyg, vilket har lett till att regionen tagit en ledande roll inom hållbara transporter och innovation inom flygbranschen.
Staden samarbetar med föreningslivet, specifikt idrottsföreningar, för att skapa miljöer som gynnar lokala arter och växtlighet och ökar den biologiska mångfalden. I stadskärnan arbetar kommunan intensivt med att omforma stadens trafikflöden för att främja hållbara transporter och skapa ett transportsystem som främjar hållbarhet och tillgänglighet för alla. Och till och med spillvärme tas tillvara i Skellefteå, och används för att värma gator och byggnader. Detta minskar behovet av nya energikällor, främjar effektiv resursanvändning och skapar långsiktiga ekonomiska besparingar.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Gustaf Ulander, processledare för Klimatneutrala Skellefteå 2030, gustaf.ulander@skelleftea.se
Karin Degerfeldt, processledare för Klimatneutrala Skellefteå 2030, karin.degerfeldt@skelleftea.se
I Klockardalsparken har Skellefteå kommun arbetat med fem olika naturbaserade lösningar för att förbättra hälsa och välmående i staden. Parken fungerar nu som en broms för regnvattenflöden och en del av ytan, som nu är en våtmarksäng, stärker dessutom den biologiska mångfalden.
Skellefteå lyfter ytterligare insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledarna för att glo och sno.
Skellefteå Kraft främjar biologisk mångfald i kraftgator genom att skapa miljöer som gynnar lokala arter och växtlighet. De samarbetar med föreningslivet, där ungdomar från idrottslag deltar i arbetsmoment som stödjer detta arbete, samtidigt som de får ersättning till lagkassan och lär sig om miljöarbetet.
Skellefteå kommun arbetar intensivt med att omforma stadens trafikflöden för att främja hållbara transporter. Arbetet omfattar även satsningar på grönare stadsmiljöer med trädplanteringar och eldrivna maskiner för att minska utsläppen.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
Sedan 2023 är Skellefteå en del av Urban Transitions Missions (UTM) kohort av städer som arbetar tillsammans för att testa och skala upp innovativa lösningar för en holistisk, människocentrerad klimatomställning.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet