I Borlänge skapar man samverkansformer, nya processer och metoder för att möjliggöra en snabb klimatomställning, och företag i Borlänge har möjligheten att teckna lokalt klimatkontrakt där de åtar sig att avsätta tid och engagemang för att bidra till hela stadens omställning. Kommunen har två fokusområden; Res hållbart, med delmål som exempelvis att behovet av biltrafiken ska minska, och Ät hållbart, med delmål som exempelvis att kommunens inköp av ekologiska livsmedel ska öka och att inköpen ska vara närproducerade. I Borlänge arbetar man dessutom på flera fronter, och hittills har man lyckats minska hyresgästers restavfall radikalt med enkla lösningar, möjliggjort storskaligt återbruk vid ny- och ombyggnation för hela kommunkoncernen, tagit fram koncernövergripande riktlinjer för hållbar upphandling, och en hel del mer.
Borås har som mål att vara fossiloberoende 2030, och med det målet i sikte tar kommunen ett övergripande ansvar som är kugghjul i omställningen. Tillsammans med företag, organisationer och medborgare mobiliserar hela Borås med riktig ”knalle-anda”. Man jobbar med gröna ramverk för finansiering, hållbarhetsfärdplaner för evenemang, hackathon, medborgarinvolvering, öppna dialoger och mycket mycket mer. Borlänge krokar arm med Ulricehamn.
Eskilstuna jobbar tillsammans med näringslivet, universitetet och civilsamhället för att hitta klimatsmarta lösningar. De har världens första återbruksgalleria, en kommunal fordonsflotta med hög andel fossilfria fordon, energigemenskaper, energilagring som ökar, byggåterbruk, flera satsningar på hållbar konsumtion, lokala klimatåtaganden, klimatledarutbildning för företagsledare och mycket mycket mer. Man säger helt enkelt att man i Eskilstuna gör klimatevolution!
Gävle kommun har ett miljöstrategiskt program med målet att bli klimatneutrala år 2035, inklusive konsumtionsbaserade utsläpp, och har redan en omfattande klimatfärdplan. Därtill ska Gävle bygga en av Europas mest hållbara stadsdelar Näringen. Gävle krokar arm med Sandviken.
Helsingborgs ambition är att erbjuda invånarna en hög livskvalitet inom planetens gränser. Helsingborgs stad har en ambitiös klimat- och energiplan med mål om att nå nollutsläpp för kommunens yta till 2035. Som ett led i det lanserades ett lokalt Parisavtal, Klimatavtal i Helsingborg, våren 2021. Helsingborg krokar arm med Höganäs.
Kalmar ställer om tillsammans med en stark omställningsarena och mot målet att bli en av Sveriges bästa kommuner inom ekologisk hållbarhet, klimatomställning och klimatanpassning. Man har, bland annat, lokala klimatkontrakt, lokala klimatfrukostar, ett miljonprogram för klimatet, pilotprojekt för klimatinvesteringar, och en belönad omställning till eldrivna fordon.
I Karlstads kommun jobbar man på bred front för klimatomställningen, från kommunikationsstrategier och samverkan till klimatinvesteringsplaner och ambitiösa mål. Klimatarbetet genomsyrar hela kommunen och Karlstad lägger vikt vid att det ska vara lätt för invånare och företag att göra klimatsmarta val. Karlstad har också anordnat världens första "elevborgarråd för klimatet". Karlstad krokar arm med Kristinehamn.
I Kristianstad arbetar man tillsammans med lokala aktörer för att uppnå ett klimatneutralt, hållbart och resilient livsmedelssystem i Kristianstad, man har nyligen antagit en strategi för hållbar utveckling som följs upp årligen genom en lägesbild, man mobiliserar, tillsammans med lokala aktörer, för en ökad energiproduktion, en tillförlitlig eldistribution och en effektiv energianvändning, och utvecklar man sin metod för verksamhetsnära klimatinvesteringsplaner. Kristianstad krokar arm med Tomelilla.
Linköping har utvecklat en klimatinvesteringsplan för transporter tillsammans med Linköpings universitet, utvecklat en modell för kategoristyrning, arbetat med en miljöspendanalys, avsatt medel för testbäddscheckar och lanserat en smart karta där man kan hyra, dela, byta, låna, reparera och köpa återbrukat. Linköping krokar arm med Mjölby.
Mariestad har under nästan tio års tid jobbat med innovativa gröna lösningar, och missionen om Klimatneutrala Mariestad 2030 knyter samman alla som arbetar för klimatet i Mariestad – näringsliv, individer och andra aktörer – i Mariestads omställningsarena. Tillsammans jobbar man för ett klimatneutralt föreningsliv, hållbara persontransporter till och från arbetsplatser, hållbart byggande, vätgas som energikälla och brädspel som verktyg. Tillsammans med arenan driver kommunen omställningen parallellt med sin största stadsomvandling i modern tid – Mariestad växer hållbart.
Nya och ambitiösa klimat- och miljömål är under framtagande i Nackas nya klimat- och miljöprogram. Kommunen arbetar med insatser inom flera områden, från mobilitet och stadsplanering till organisation och upphandling. Bland annat har kommunen bjudit in till en markanvisningstävling med fokus på innovativa lösningar för minimerad klimatpåverkan under hela livscykeln, kostnadsfri utlåning på bibliotek av olika typer av mätare inför energi- och klimatrådgivning. och att erbjuda återbruksmarknad för privatpersoner. Det pågår alltså flera insatser i Nacka kommun för klimatomställning, i olika omfattning och skala, och man arbetar aktivt med uppföljning för att säkerställa att man gör rätt saker och gör saker rätt.
I omställningsarbetet i Skellefteå ligger hållbar mobilitet, hållbart byggande och hållbar industri i fokus. Genom att mobilisera hela samhället arbetar man med att öka biologisk mångfald, främja hållbara transporter, undersöka hur offentlig upphandling kan fungera som ett verktyg för att minska klimatutsläpp, värma gator och byggnader med spillvärme och mycket mer.
Östersund har höga ambitioner inom hållbarhet, och högt satta mål utgör en viktig del i arbetet – mål som inte bara handlar om klimatet och minskade utsläpp, utan även om hälsa, rättvisa och livskvalitet. Detta visar sig genom, bland annat, en utsläppsfri byggarbetsplats, hållbart resande – även på vintern, en cirkulär pop-up, en klimatlåda, arbetshubbar, och flera andra goda exempel.
I Örebro kommuns reviderade klimatstrategi tydliggörs sex fokusområden som riktar sig till kommunkoncernen, men insatserna avser såväl kommunkoncernen som det geografiska området. Örebro har också satt upp specifika mål som de jobbar med tillsammans med andra aktörer och fokus framåt är att implementera klimatstrategins nya arbetssätt och genomföra prioriterade aktiviteter.