Linköping inrättar klimatråd, arrangerar draknäste och lanserar en smart karta – allt i arbetet för klimatneutralitet!
Linköping har utvecklat en klimatinvesteringsplan för transporter tillsammans med Linköpings universitet, utvecklat en modell för kategoristyrning, arbetat med en miljöspendanalys, avsatt medel för testbäddscheckar och lanserat en smart karta där man kan hyra, dela, byta, låna, reparera och köpa återbrukat. Linköpings processledare, tillsammans med kollegor, berättar om stadens resa till klimatneutralitet, så att andra kan ta del av lärdomar och glo och sno!
Klimatneutrala Linköping 2030 leds av Linköpings kommun och projektparterna bildar gemensamt ett omställningsteam som leds av processledare Sandra Viktor och Ulrika Johansson. Kommunens klimat- och energiprogram med mål och identifierade insatsområden för omställning – Energi- och klimateffektiva bostäder, lokaler och verksamheter, Klimateffektiv bygg och anläggning, Hållbar mobilitet och resurseffektiva transporter, och Proaktivt arbete för negativa utsläpp
Produktion och distribution av förnybar och robust el, värme och kyla – ligger till grund för arbetet.
Kommunen i samarbete med Linköpings universitet IEI utvecklar en klimatinvesteringsplan för transporter i linje med antagna klimatmål. Syftet är att göra omställningen mer konkret och ge en bättre förståelse kring vilka insatser som måste göras av såväl privatpersoner som näringslivet och det offentliga. De har under våren också utvecklat modellen för kategoristyrning och sitt så kallade “kategoriträd”, där alla inköp kategoriseras i tre nivåer. Därtill har Linköping gjort en miljöspendanalys, en inköpsanalys i vilken miljöpåverkan har integrerats, klimatpåverkan per krona och inköpskategori.
Inom arbetet har det också avsatts medel till en innovationsfond där små- och medelstora företag kan ansöka om så kallade “Testbäddscheckar”, för att på ett enkelt sätt få en unik möjlighet att testa och utveckla såväl teknik som tjänster och affärsmodeller i en verklig miljö. Genom ett unikt samarbete lanserades också Smarta kartan Linköping förra året. Detta genom att ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) signerats mellan Linköpings kommun, Naturskyddsföreningen i Linköping och Kollaborativ ekonomi Sverige. Smarta kartan är en webbsida som samlar ställen där man kan hyra, dela, byta, låna, reparera och köpa återbrukat, med syftet att främja cirkulära affärsmodeller och delningsekonomi och konkretisera hållbar konsumtion.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Sandra Viktor, processledare för Klimatneutrala Linköping 2030, sandra.viktor@linkoping.se
Sedan två år tillbaka kan små och medelstora företag i Linköpings kommun söka testbäddscheckar. Syftet är att snabba på klimatomställningen genom att ge företag utrymme att tillsammans med kommunala bolag kunna testa innovativa idéer i verkligheten. Och de positiva resultaten har inte låtit vänta på sig.
Linköping lyfter ytterligare insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
Linköping vill kartlägga klimatpåverkan från kommunens inköp, genom miljöspendanalyser, för att höja kunskapen om verksamheternas konsumtionsbaserade utsläpp och utveckla det strategiska upphandlingsarbetet. Förstudien ska också aktivera näringslivet i arbetet att minska sina konsumtionsbaserade utsläpp.
Linköpings kommunfullmäktige beslutade redan 2012 om att kommunen ska vara koldioxidneutral 2025. Nu pågår framtagande av ett långsiktigt klimat- och energiprogram med syfte att definiera förslag till övergripande paraplymål för kommande decenniers klimatarbete.
Satsningens övergripande syfte och långsiktiga effektmål är att genom ökad delaktighet och utveckling förstärka och snabba på den transformativa process mot ett koldioxidneutralt Linköping 2025, samt arbetet därefter, som hela Linköping står inför. För att uppnå projektets övergripande mål har de bägge stadsdelarna Vallastaden och Ebbepark valts ut för att fungera som testbäddar i projektet.
Inom satsningen systematiseras kommunkoncernens arbete med att överföra kunskap och lärande från testbäddar till nya projekt och kommuninterna processer, inom exempelvis stadsutveckling, upphandling och digitalisering. Fokus läggs även på att involvera och engagera såväl medborgare som en bred palett av berörda aktörer och näringsliv.
I november 2023 vann Linköpings kommun, som första svenska stad, EU:s iCapital Awards. Priset ges till EU-städer som på ett föredömligt sätt löser samhälls- och hållbarhetsutmaningar genom innovation.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet