I Järfälla finns höga ambitioner, tydliga metoder och ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt.
I Järfälla pågår utbyggnaden av Barkarbystaden – ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt. För att minska utsläppen från byggtransporterna har en logistiklösning upphandlats, med syfte att samordna och resursoptimera de tusentals byggtransporter som behöver ta sig in och ut. Järfälla har dessutom flera satsningar i en portfölj för omställningen, bland annat en strategi för hållbar urban utveckling, cirkulär byggnation, hållbara transporter, ett internt återbrukssystem samt positiva energidistrikt (PED). I Järfälla bygger, möblerar och planerar man för framtiden.
Med utgångspunkt i kommunens mål, budget och styrdokument vill Järfälla vara en föregångare inom hållbar utveckling och skapa balans mellan de ekologiska, sociala och ekonomiska dimensionerna i enlighet med Agenda 2030. De senaste åren har kommunens ambition inom klimat- och hållbarhetsfrågor höjts rejält. Järfällas avdelning för hållbar utveckling består av en bredd av kompetenser inom såväl social som ekologisk hållbarhet och utgör basen i kommunens omställningsteam, och under 2023 formades en intern klimatorganisation bestående av medlemmar från flera förvaltningar och avdelningar, med syfte att synliggöra vikten av att integrera flera olika verksamheter i klimatomställningsarbetet.
I Järfälla pågår utbyggnaden av Barkarbystaden, vilket är ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt. För att minska utsläppen från byggtransporter har en logistiklösning upphandlats, med syfte att samordna och resursoptimera de tusentals byggtransporter som behöver ta sig in och ut ur Barkarbystaden. De fordon som inte uppnår tillräcklig fyllnadsgrad lastas om och optimeras för att säkerställa att inga onödiga transporter sker. Syftet med logistiklösningen är en mer effektiv och hållbar utbyggnad med minskad miljöpåverkan, minskade kostnader och färre tunga transporter bland oskyddade trafikanter.
Järfälla har dessutom flera satsningar i en portfölj för omställningen, bland annat en strategi för hållbar urban utveckling, cirkulär byggnation, hållbara transporter samt positiva energidistrikt (PED). Man jobbar också med ett internt återbrukssystem, där möbler och inventarier inom kommunorganisationen återanvänds – möbler som inte längre behövs på en plats fräschas upp och annonseras så att en annan verksamhet kan ta över dem!
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Ida Bohman, processledare för Klimatneutrala Järfälla 2030, ida.bohman@jarfalla.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet