Karlskrona jobbar med ambitiösa mål, samverkan och strategiska tillvägagångssätt.
Karlskrona kommunkoncern har antagit Länsstyrelsens energi- och klimatstrategi, som slår fast att kommunen ska halvera sina koldioxidutsläpp vart fjärde år. Kommunen har även tagit fram en koldioxidbudget som ska konkretisera och följa upp klimatarbetet med målet att ligga i linje med Parisavtalet. Den stora utsläppsminskningstakten kräver att Karlskrona ökar takten i sitt klimatarbete. Kommunen har satt sig för att lyckas med detta och det kräver samverkan på alla samhällsnivåer och kanske främst lokalt och regionalt eftersom rådighet ligger hos många olika aktörer. Systemförändringar kräver gemensam vilja och investeringar. För att kunskapsöverföring och samarbete ska lyckas och vara effektiv behövs ett strategiskt tillvägagångssätt där aktörer systematiskt kan synka sina mål, åtgärder och investeringar.
För att lyckas krävs även en bred vilja och samverkan mellan många olika aktörer, sektorer, samhällsnivåer och invånare. Tidigare och pågående initiativ behöver också tas till vara. Karlskrona står idag väl rustade att hantera utmaningen och kommunen avser att samla nyckelaktörer från alla samhällssektorer, inklusive akademin, att strategiskt och systematiskt bygga kapacitet och en konkret färdplan som skapar förutsättningar för Karlskrona att nå klimatneutralitet 2030, samt få långsiktighet i arbetet genom ett tillvägagångssätt som får fäste och spridning.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Linda Nilsson, processledare för Klimatneutrala Karlskrona 2030, linda.nilsson@karlskrona.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Avsiktsförklaringen är en förberedelse för att signera kontraktet kommande år.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Karlskrona jobbar med ambitiösa mål, samverkan och strategiska tillvägagångssätt. Karlskrona är en av 48 av Sveriges kommuner som går samman för att möta klimatkrisen och kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer. Detta är samtidigt en del i…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet