I Arvika genomsyrar drivkraft och sammanhållning hela samhället – och är grundkraften för kommunens omställning.
Arvika kommun, tillsammans med näringslivet och invånarna, har upplevt och förstår konsekvenserna av klimatförändringarna som pågår. Både civilsamhället och näringslivet visade stort lösningsfokuserat engagemang år 2000 när staden drabbades hårt av översvämningar och vattnet steg mer än tre meter över medelvattenståndet. Kommunen ser hur den drivkraft och sammanhållning som formaliserades då finns kvar som styrka i samhället och är viktig att bygga vidare på i klimatomställningen.
Den strategiska analysen för kommunens möjlighet att nå en långsiktigt hållbar samhällsutveckling visar på behovet att bryta beroendet av snabba fossila transporter. Människor är invanda i linjära materialflöden för konsumtion och invanda i transportstrukturer som försämrar både folkhälsan och livsmiljöer i tätorterna. Här krävs nya innovativa grepp i klimatarbetet för att nyttja den samverkan och den drivkraft som finns.
Kommunen jobbar nu för att utveckla och testa nya sätt att arbeta, med bland annat backcasting, som kan ta tillvara den goda grunden för att tillsammans möta behovet av den transformation inom stadsutveckling och transporter som är vår största utmaning.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Bertil Ahlin, processledare för Klimatneutrala Arvika 2030, bertil.ahlin@arvika.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Avsiktsförklaringen är en förberedelse för att signera kontraktet kommande år.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
I Arvika genomsyrar drivkraft och sammanhållning hela samhället – och är grundkraften för kommunens omställning. Arvika är en av 48 av Sveriges kommuner som går samman för att möta klimatkrisen och kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer.…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet