Identifiera utgångspunkter

I arbetet med att skapa en samlad strategi och plan för samverkan kommun-näringsliv i syfte att accelerera klimatomställningen är det bra att identifiera och synliggöra de anledningar som är speciellt viktiga för olika aktörer inom kommunen.

Som framgår av en rapport från Västra Götalandsregionens forskarråd, Fossilfritt Sveriges arbete och Tillväxtverkets undersökning så finns här både utmaningar och möjligheter att beakta. Gå igenom nedanstående anledningar och markera dem som är viktigast för dig och lyft sedan dina prioriteringar med andra i ditt team.

Företag har eller kan utveckla lösningar att använda i kommunorganisationens egna klimatomställningsarbete exempelvis inom energieffektivisering och effektivare logistik.
Genom att hjälpa företag att utveckla klimatsmarta produkter kan kommuner som pilotkunder bidra till ökad försäljning och export, vilket kan leda till fler arbetstillfällen och högre löner (=mer inkomstskatt till kommunen).
Företagens utsläpp av växthusgaser behöver minska snabbare om kommunens mål att bli en klimatneutral stad 2030 ska kunna nås.

Genom samspel mellan kommun och näringsliv kan kompetensutvecklingsbehov identifieras och adresseras i tid, vilket kan minska arbetslöshet och produktionsbortfall.
Företagen som har anpassat sig till EU-lagstiftningen är mer konkurrenskraftiga vilket bland annat kan leda till fler arbetstillfällen.
Företagens kunskap behövs för att adressera komplexa systemförändringar där många typer av aktörer behöver samspela.

Genom att flera kommuner och företag samarbetar kring framtagning av nya lösningar kan risker och kostnader minskas.
Företag kan gå samman för att förändra branscher och värdekedjor vilket kan få stora positiva effekter på kostnader, utsläpp och arbetstillfällen.
Genom industriell symbios kan cirkulära flöden skapa resurs- och kostnadseffektivitet samt robusta lokala ekosystem av samarbete och utveckling.

Företagen som stora arbetsgivare har möjlighet att påverka exempelvis persontransporter.
Företagsledare som jobbar aktivt med klimatfrågor är viktiga opinionsbildare som kan skapa medborgarengagemang.
Användning av nya lösningar för exempelvis produktion av energi och stål kan öka Sveriges och Europas resiliens och i förlängningen också öka demokratin.

Företag är en viktig aktör i arbetet med att adressera rättvis omställning bland annat vad gäller kompetensförsörjning och konsumtion.
Forsknings- och innovationssatsningar som involverar akademi och näringsliv kan sätta kommunen på kartan, vilket hjälper till att attrahera både individer och företag att etablera sig där.