När Viable Cities tillsammans med Klimatkommunerna och Sveriges Kommuner och Regioner efterfrågade goda exempel på samverkan med klimatinriktning mellan kommun och näringsliv var gensvaret stort och samlingen blev glädjande lång. En analys av materialet visade att samverkan kan grupperas inom främst tre olika typer av insatsområden: branschspecifika insatser, allmänna näringslivsinsatser och innovationssamverkan. En bra början på arbetet med att accelerera samverkan kommun-näringsliv är därför att utforska hur andra kommuner har jobbat med frågan.
Det finns gott om insatser som inte vänder sig till någon specifik bransch. Exempel på sådana är hur kommunen jobbar med klimataspekter kopplade till näringslivsutveckling, etablering, exploatering, upphandling, industriell symbios, kompetensförsörjning, cirkulär ekonomi, finansiering, klimatanpassning samt öppen och delad data.
I detta arbete ingår även hur arbetet är organiserat och bemannat där också näringslivstrategin är ett viktigt redskap. Ett annat viktigt redskap är ägardirektiv till de kommunala bolagen som kan användas för att driva förändringar även bland leverantörer. För detta arbete med mer allmänna näringslivsinsatser finns stöd att få bland annat genom de samlingar och seminarier som Sveriges Kommuner och Regioner ordnar, ibland i samarbete med Viable Cities.
Många samverkansinsatser är inriktade mot olika branscher som också väl motsvarar dem som också svarar för mycket av utsläppen som exempelvis transport, energi, bygg, livsmedel och turism/event.
Dessa branscher finns representerade i alla kommuner, om än med något olika omfattning. Här är det givetvis viktigt att kroka arm med de branschspecifika insatser som görs exempelvis inom Fossilfritt Sverige med sina färdplaner, men också inom regionala satsningar som exempelvis LFM30.
Nya lösningar i form av varor och tjänster men även sätt att arbeta är en central del i klimatomställningsarbetet. Här har kommunen många möjligheter att påverka genom samverkan i olika forsknings- och utvecklingsprojekt och -program. Dessutom finns ofta möjlighet till påverkan genom ägardirektiv, finansiering och/eller medverkan i styrelser för inkubatorer, science parks och science centers.
En viktig källa till omvärldsbevakning och samverkan är många av Viable Cities systerinnovationsprogram som exempelvis Drive Sweden, IoT Sverige, Re:Source och Smart Built Environment. Här finns också möjligheter till regional samverkan där exempelvis flera kommuner i norra Sverige har gått samman i initiativet Thriving Northern Cities.
Nedan beskrivs fler konkreta exempel på samverkan samlade från en mängd olika kommuner i Sverige med olika förutsättningar och storlek. De är grupperade utefter inriktning: branschspecifika insatser, allmänna näringslivsinsatser och innovationssamverkan.
Flera städer har utvecklat lokala klimatkontrakt som bland annat riktar sig till näringslivet, till exempel Borlänge, Helsingborg, Kalmar, Malmö, Umeå, Uppsala och Växjö. I Landskrona har många företag skrivit under lokala energi- och klimatavtal.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet