Viable Cities Logo

Den lilla grodvandringen – skyddsåtgärder för grodor och andra arter i sumpskogen

Vi arbetar med skyddsåtgärder för att i högsta möjliga mån kompensera för exploateringen.
– Petter Söderberg, miljöplanerare i Nacka kommun

I Nacka kommun råder en urban utveckling med bebyggelse av nya bostäder och exploatering av orörd mark. Nybyggnation innebär ofta exploatering av mark på eller nära områden med höga naturvärden. I detta exempel har vi arbetat med skyddsåtgärder för att skydda grodor och andra kräldjur som bor i sumpmark. Det finns många sätt att arbeta på för att säkerställa en hållbar utveckling för den biologiska mångfalden, även om exploateringen är omfattande.

Färre groddjur blir överkörda vid den årliga vandringen
Nyskapad sumpskog bevarar biologisk mångfald
Ökad kunskap ger mer engagemang hos allmänheten

Miljöarbete för bibehållande av biologisk mångfald

En del av en sumpskog belägen söder om sjön Sarvträsk i Nacka kommun tas ned för att göra plats för bostäder och en vårdinrättning. För att inte skyddade arter i sumpskogen ska påverkas negativt, görs flera skyddsåtgärder. Dessa skyddsåtgärder är villkorade i domen för vattenverksamhet som vi behövt söka för att avverka och fylla igen inför husbyggnation. Utöver det som listas i domen görs flera åtgärder enligt den handlingsplan som tagits fram i projektet.

Skyddsåtgärder för olika arter i sumpskogen

Syftet med skyddsåtgärderna är att planera för minsta möjliga påverkan på djur och natur under Nacka kommuns exploatering, så att arterna kan finnas kvar även efter det att husen är färdigbyggda. Skyddsåtgärderna som genomförs i projektet handlar bland annat om att skapa mer stående och liggande död ved i området och ta hänsyn till häckningsperioder för fågellivet.

– Vid exploatering i Nacka kommun ser vi över hur vi kan planera för minsta möjliga påverkan på djur och natur, säger Petter Söderberg, miljöplanerare i Nacka kommun. Vi arbetar med skyddsåtgärder för att i högsta möjliga mån kompensera för exploateringen.

Även den värdefulla fladdermusen ingår i skyddsåtgärderna, fladdermusholkar har satts upp och hänsyn har tagits vid installation av belysning för att försöka störa fladdermusen så lite som möjligt.

Grodhotell och grodtunnlar vid sjön Sarvträsk

Förutom tidigare anlagda groddammar har två grodhotell skapats i närheten av sjön. Det är högar av stenar som blandas med grenar och löv, där grod- och kräldjur kryper ner och övervintrar under den kalla årstiden.

Inventeringar har visat att många groddjur, främst paddor, vandrar ner till sjön varje år inför lekperioden. För att komma till sjön måste de vandra över en trafikerad väg där de riskerar att bli överkörda. Därför har vi byggt tunnlar under vägen, så att de kan ta sig fram till sjön och sumpskogen på ett säkert sätt. För att förhindra groddjuren att komma upp på vägen, har vi konstruerat ledanordningar längs med vägen som leder djuren ner i tunnlarna. Genom att ge groddjuren en säker passage har vi minimerat antalet grodor som dör i trafiken.

De kupolbrunnar för dagvatten som finns i närområdet har fått finmaskigt nät för att förhindra groddjuren att trilla ner i brunnarna.

Förutom tidigare anlagda groddammar, kommer även två grodhotell att byggas i närheten av Sarvträsk i Nacka.
Förutom tidigare anlagda groddammar, kommer även två grodhotell att byggas i närheten av Sarvträsk i Nacka. Bild: Nacka kommun.

Kompensationsåtgärder i Klisätra

Vi har gjort åtgärder för att anlägga en ny våtmark i Klisätra, som ligger inom Nackareservatet. Den nya våtmarken är något större än det område som tagits för exploatering från sumpskogen vid sjön Sarvträsk. Området är utvalt för att det är en utmärkt miljö för grod- och kräldjur vilket ger bra möjligheter till fortplantning, lek och säker grodvandring utan trafikerade vägar. I anslutning till den nyanlagda våtmarken har stenrösen lagts upp för att skapa bra övervintringsplatser.

Eftersom den nyanlagda våtmarken är anlagd inom ett naturreservat har den ett starkt juridiskt skydd med stöd av miljöbalken. Arbetet med våtmarken i Klisätra var färdigställt i april 2024.

Om miljöåtgärder för biologisk mångfald

Vid exploatering i områden med hög biologisk mångfald finns det mycket man kan göra för att behålla och stötta den. Det optimala vore förstås att inte anlägga en trafikerad väg precis över ett område där groddjur haft sin vandring i många många år. Men ibland kolliderar intressen och då gäller det att göra det bästa av situationen. Låt en ekolog vara med i arbetet redan i tidiga skeden vid exploatering. Ekologen ser området med sina expertögon och kommer med oersättliga insikter vid kompenseringsåtgärder.

Vi har byggt tunnlar under en trafikerad väg för att möjliggöra ”Den lilla grodvandringen” – groddjur ska kunna ta sig säkert till en sjö för att leka utan att behöva vandra över vägen.

Högar med jord, pinnar och löv har anlagts för att groddjuren ska kunna krypa ner och övervintra på ett säkert ställe. Vi kallar dem ”grodhotell”.

Vi har anlagt en ny våtmark i ett naturreservat och stöttar på så sätt biologisk mångfald för att kompensera när vi exploaterat i och kring ett känsligt våtmarksområde.

Mer om

Kontakt

Petter Söderberg, miljöplanerare i Nacka kommun, petter.soderberg@nacka.se 

Klimatneutrala Nacka 2030