Checklista Klimatsmart näringslivsprogram

Ska du och ditt team påbörja arbetet med att uppdatera eller helt utveckla kommunens näringslivsprogram och vill säkerställa att den tar vara på möjligheter och utmaningar med klimatomställningen? Bra! Då kan följande checklista vara bra att börja titta på tillsammans, speciellt om ambitionen är att exponentiellt accelerera klimatomställningen för att skapa ett gott liv för alla inom planetens gränser.

Att göra ett näringslivsprogram är en gedigen uppgift som kräver många olika kompetenser och infallsvinklar på klimatomställning och -anpassning. Därför är det centralt att forma ett blandat team och ta hjälp också utanför den kommunala organisationen.

Det blandade teamet behöver jobba på ett sätt som gör att de bäst kommer till sin rätt och där allas erfarenheter respekteras. Här finns många olika inkluderande metoder som exempelvis styrkebaserad utveckling som är framtidsfokuserad och därmed hjälper till att undvika infekterade diskussioner om historiska skeenden och som skapar omedelbar handling.

För att veta vad som är relevant för den egna kommunen är det viktigt att göra en analys av hur näringslivsstrukturen ser ut både kommunalt och regionalt. Vilka är de största företagen? Vilka är engagerade i klimatomställningen? Vilka effekter har uppnåtts redan och hur ser planerna ut?

En plan utan budget är bara en önskelista. Arbetet med både analys och utveckling av klimatomställningen måste kopplas till investeringar och alternativa kostnader. Givet kommunens men även företagens klimatmål finns investeringar som många olika aktörer behöver komma överens om att göra. Laddinfrastrukturen är ett exempel på detta. Kom ihåg att se på mervärden!

En nulägesanalys gör det lättare att följa upp och visa på resultat. Goda exempel är bra för att skapa konkretion men behöver kompletteras med trender och beskrivning av systemförändringar. Accelererar omställningen eller är den linjär? Går resultaten upp eller ner? Hur ser prognoserna ut? Här är det viktigt att nyttja kommunikatörer för att få fram en bra mix av berättelser om både framgångar och framtid samt visualiseringar av statistik.

Det finns många sätt att utveckla samverkan mellan kommun och näringsliv för att accelerera klimatomställningen och Viable Cities har i samverkan med Klimatkommunerna och Sveriges Kommuner och Regioner samverkat kring en sammanställning av exempel och verktyg. Ett bra sätt att få relevant inspiration är att hitta någon kommun som liknar den egna men som kommit längre i sitt strategiska och operativa klimatarbete. Den regionala uppkopplingen är också viktig.

Det är mycket som ska göras och kalendern är full vilket gör att det är lätt att bråttom går före viktigt. Se därför till att utvecklingsarbetet blir riktigt roligt. Samla gänget i spännande miljöer! Bjud på gofika! Hämta erfarenheter från kulturen! Gör ett rollspel! Inspireras av riktigt kreativa människor med höga ambitioner som exempelvis Bruce Mau och hans 24 Principles for Massive Change eller Climaginaries. Statistik i all ära men bra berättelser är viktigast.