Cirkulära gallerior och återbruksbutiker är platser, fysiska eller digitala, som lyfter fram olika cirkulära koncept i form av exempelvis second hand, vintage, remake, reparationer, hyrtjänster, renoverad teknik och svinn- och resurssmarta produkter. I många fall har dessa platser visat sig vara eftertraktade och önskade av medborgare. Platserna kan dessutom fungera som plattform för beteendeförändring, både bland medborgare och bland de aktörer som involveras i arbetet. Dyk in i några av 2030-städerna för att få veta mer om hur kommuner initierat cirkulära gallerior och hur det påverkade staden!
Den cirkulära pop-up gallerian Rundgång bjöd in aktörer i Mitt i City i Karlstad. Gallerian blev till verklighet med hjälp av flera möjliggörare från näringsliv, offentlig sektor och civilsamhället. Efter att det framgångsrika testet var avslutat bestämde sig andra aktörer att driva vidare en cirkulär galleria i Mitt i City i kooperativ regi, och Rundgång är nu är en permanent funktion för cirkularitet i centrala Karlstad!
Mellan den 28 oktober till 31 december, 2023, kunde besökare kika in i framtiden i Karlstad när den cirkulära pop-up gallerian Rundgång höll öppet i Mitt i City. Rundgång – som grundar sig i en politisk motion, ett medborgarförslag och ett åtgärdsförslag från Elevborgarråd för klimatet, drevs under nio maxade veckor. Popupen samlade över 40 aktörer som fick möjlighet att visa upp och provtrycka sina cirkulära koncept och idéer. Men framtiden är närmare och mer eftertraktad än vad man kanske tror, och den cirkulära gallerian blev snart ett permanent inslag i stadens centrum!
Projektledaren i kommunen, Emma Sundh, var starkt drivande och Rundgång samlade en stor bredd av aktörer, såsom MQ, Colorama Karlstad (numera Alcro Färg & Tapet), Glitter, Clas Ohlson, Rekoroben, Westerlunds Vintage, Ica Maxi, Coop Värmland, Bark Sweden, MiniMagasinet, Värmlands museum, Rabbit Hole Vintage, Solareturen, Elises fyndhörna och Vintage Sphere.
– I samtal med näringslivet så är det tydligt att de allra, allra, flesta vill och ser behovet av att ställa om. Men att på egen hand driva den omställningen är inte helt lätt. Rundgång bidrog till att sänka trösklarna för hållbar handel och visa att en sån omställning inte bara är möjligt – den är hett eftertraktad!, säger Emma Sundh.
En av de främsta orsakerna till att Rundgång blev en sån framgång var samarbetet mellan kommunen, handeln, fastighetsägaren, universitetet och även civilsamhället. Den samverkan skedde på alla håll och kanter – i en organiserad projektgrupp, och förstås inom själva popup-gallerian, men också ad hoc. Utifrån vad det var för något som behövde lösas så bidrog en stor mängd aktörer.
– En kommun har jättebra möjligheter att fungera som en samlande kraft som få andra aktörer i samhället har. Det är ett verktyg vi borde använda ännu mer. Kommuner kan också vara innovationsdrivande och använda platsen som en arena för innovation, säger Henric Barkman, processledare för Klimatneutrala Karlstad 2030.
Detta är en del av ett större arbete och mobilisering inom Viable Cities, där Karlstad arbetar mot missionen om Klimatneutrala städer 2030, med ett gott liv för alla inom planetens gränser.
– För de flesta kommuner är cirkulär handel och konsumtion är tillsammans med hållbara transporter de viktigaste områdena för att minska utsläppen. Rundgång visade att det går att hitta attraktiva och framgångsrika former för cirkulär handel, och att det cirkulära är redo för att ta plats i våra stadskärnor, säger Henric Barkman.
Nu är den cirkulära gallerian permanent driven i Mitt i City i kooperativ regi, ett bevis på engagemang från aktörer och behovet och viljan hos medborgare. Emma Sundh har efter det framgångsrika testet i Karlstad, i riktig “Glo och sno”-anda, varit projektledare för Loop, en cirkulär galleria i Östersund. Det är inte bara idéer som kan kopieras och snos, städer emellan, även personer!
– Våga! Det är varje kommuns uppgift att främja ett hållbart näringsliv vilket många också konkreta mål och uppdrag för detta. Se bara till förstås att säkerställa likabehandling och att vi inte gynnar en enskild aktör. Kommunen stöttar näringslivet på många andra sätt, men ibland dyker det upp diskussioner just på grund av att detta känns nytt och annorlunda, säger Henric. Dessutom är fastighetsägaren en nyckel – ett gott samarbete med en intresserad fastighetsägare betyder mycket. Gällande projektledare så tipsar jag om att ni hittar bästa möjliga. Personen har en avgörande roll i att få alla med på båden och få alla pusselbitarna att hamna på rätt plats.
Charlotte Wedberg, processledare och miljöstrateg, charlotte.wedberg@karlstad.se
Henric Barkman, processledare och miljöstrateg, henric.barkman@karlstad.se
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet