Möt Viable Cities och många av 2030-städerna samt medaktörer i Visby under Almedalsveckan.
tisdag 24 juni

torsdag 26 juni
Viable Cities är medarrangör av Hållbarhetsarenans heldag Hållbart byggande 2030 – snabbare framåt tillsammans!
Plats: M/S Teaterskeppet i Visby hamn.

Om Hållbart byggande 2030 – snabbare framåt tillsammans!
Lösningarna för att nå målet om ett klimatneutralt byggande och klimatneutrala städer år 2030 finns inom områdena politik, inköp, återbruk, innovationer och finansmarknaden – därför bygger vi upp dagen kring dessa ämnen. Vad kan de olika områdena åstadkomma inom branschens utmaningar? Lyssna på och delta i diskussionen med intressenter och experter kring utmaningar och de lösningar som behöver skalas upp.
Viable Cities är medarrangör till denna dag tillsammans med Sustainable Innovation, Lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö 2030 (LFM30), Östergötland Bygger Klimatneutralt (ÖBKN), Lindab Sverige, HBV och Adda.
- 09.15 – 09.45 Hållbart byggande till 2030, snabbare framåt tillsammans!
Med bara fem år kvar till 2030 är det nu hög tid att byggsektorn levererar resultat för att vi ska nå målsättningarna om ett klimatneutralt byggande 2030. Bygg-, fastighets- och anläggningsbranscherna mobiliserar men har vi vad som krävs för att målen ska nås? Bland talarna medverkar programchef Olga Kordas
- 09.45 – 10.30 Vilka politiska beslut krävs för att vi ska nå ett hållbart byggande till 2030?
Vi har höga klimatmål som ska vara uppnådda redan till 2030. Hur ökar vi takten, vem gör vad och hur kan politik på EU-, riks- och kommunal nivå bidra? Vilken lagstiftning och incitament kan undanröja de hinder som finns för att skala upp ett hållbart byggande?
- 11.00 – 12.00 Hur finansierar vi omställningen till ett hållbart byggande?
För att snabbt ställa om bygg- och fastighetsbranschen krävs nytänkande anpassade finansiella produkter. Hur kan vi forma finansiella produkter som möjliggör investeringar i hållbara innovationer och kolsänkor för ett hållbart byggande till 2030?
- 12.30 – 13.30 Hur påverkar målkonflikten den offentliga affärens hållbara lösningar?
Den offentliga affären är en möjliggörare för att möta kraven när vi ställer om till ett hållbart samhälle. Vilka målkonflikter kommer den offentliga köparen att möta och därigenom behöva kunna hantera? Bland talarna medverkar programchef Olga Kordas
- 14.00 – 15.00 Hur skalar vi upp en nationell återbruksmarknad för byggprodukter och industrialiserar ett lönsamt återbruk?
99% av bebyggelsen är redan byggd och vi har de kvadratmeter som vi behöver även om de används på fel sätt. Men fortfarande utgår vår intjänings, planerings- och byggprocess från en linjär nyproduktion. Hur svänger vi om och skalar upp en lönsam affärsmodell för en industrialiserad återbruksprocess?
- 15.30-16.30 AI för klimatomställning i byggd miljö – Superkraft eller energibov?
AI gör intåg som verktyg i den byggda miljön, och digitalisering för klimatomställning uppmärksammas mer. Hur kan AI bidra till klimatomställning och andra viktiga samhällsmål i våra städer? Är AI och digitalisering en superkraft för klimatomställning eller en energibov? Bland talarna medverkar vice programchef Åsa Minoz och Daniel Dersén modererar.

fredag 27 juni
- 10:00-10:45 Sociala missuppfattningar – vad är det och hur påverkar det i beslutsfattande i klimatomställningen?
Fredag 27 juni, 10.00–10.45, Green Mind, Hästgatan 12
Många vill att klimatomställningen ska gå snabbare – men vi underskattar hur många som delar den viljan. Dessa sociala missuppfattningar påverkar både beteende och politiska beslut. Seminariet presenterar Peerpointing – en metod för att identifiera och motverka dessa missuppfattningar, vilket stärker engagemanget och ger politiker ett tydligare mandat. Professor Stephan Barthel från Högskolan i Gävle presenterar dessutom ny data från Fairtrans som visar hur opinionen i frågor som vindkraft och bränslepriser ofta misstolkas – och vilka konsekvenser det får.
Bland talarna medverkar vice programchef Åsa Minoz.

Prenumerera på våra nyhetsbrev